top of page

Hormesi: entenent a l'estrès bo

Al llarg de l'evolució, els organismes vius s'han hagut d'adaptar a condicions i agents adversos per aconseguir sobreviure. L'estrès és una de les causes més comunes de malestar al món . Per això saber com gestionar i manejar l'estrès és una part fonamental de la vida perquè puguis ser més fort i resistent.



Dosis justes d'estrès són imprescindibles per tornar-nos més forts en tots els aspectes. Encara que acostumem a associar-lo com una cosa exclusivament negativa o incòmode, hi ha un bon tipus d'estrès que et pot fer més resilient i eficaç en la vida quotidiana . Sortir de la nostra comoditat, de la nostra zona de confort i passar per certes incomoditats de manera intermitent pot enfortir i millorar la nostra salut.


Actualment, l'absència d'estressors hormètics ens debilita, afavorint l'aparició de diverses malalties

El cos humà és una màquina increïblement adaptable, dissenyada per respondre i adaptar-se a una gran varietat d'estímuls. La majoria no es familiaritzen amb el concepte d'estrès desitjable, però n'hi ha. La hormesi és la resposta adaptativa a l'exposició a petites dosis d'estrès que són molt positius per a les nostres cèl·lules i enforteixen el nostre sistema immune, fent-nos més forts. És bàsicament el que implica la famosa dita: “ el que no et mata et fa més fort ”.


La nostra fisiologia espera estressors fisiològics de forma intermitent. Per això, la importància d'incorporar estressors com el dejuni intermitent, l'exposició al fred o la calor, l'exercici físic, l'exposició al sol entre d'altres per millorar la teva salut.



Què és la hormesi?


La hormesi és un principi biològic que descriu la resposta d‟un organisme a dosis baixes d‟estrès o agents perjudicials, que en dosis més altes serien perjudicials. En altres paraules, la hormesi fa referència a la capacitat del cos per beneficiar-se de l'exposició controlada a situacions estressants. Aquesta adaptació es pot traduir en una resistència més gran, millores en la funció cel·lular i, en última instància, en una salut general millorada.


La hormesi és un concepte en la biologia i la toxicologia que fa referència a un fenomen en què l'exposició a dosis baixes o moderades d'un agent o estressor que, en dosis elevades, seria perjudicial o tòxic, resulta en una resposta beneficiosa o adaptativa per part de lorganisme. En altres paraules, la hormesi suggereix que un agent que podria ser nociu en grans quantitats pot ser beneficiós en dosis petites .


Aquest fenomen s‟ha observat en una varietat de contextos, des de l‟exposició a toxines químiques i radiació fins a factors estressants físics com l‟exercici o l‟exposició al fred oa la calor. Els efectes beneficiosos de la hormesi sovint inclouen millores en la resistència, la funció cel·lular i la salut en general.



Com funciona la hormesi?


  1. Detecció de l'estrès Quan un organisme s'exposa a un agent estressant en dosis baixes o moderades, les cèl·lules i els sistemes biològics detecten la presència d'aquest estrès. Això pot incloure senyals moleculars i canvis a l'activitat cel·lular.

  2. Resposta adaptativa : En lloc de veure's aclaparat o danyat per l'estrès, l'organisme inicia una resposta adaptativa. Aquesta resposta pot implicar l‟activació de vies cel·lulars de senyalització que condueixen a la reparació de danys, la protecció contra futurs danys o la millora de la resistència.

  3. Millora de la resistència i la funció : Com a resultat de l'exposició a l'estrès a dosis baixes, l'organisme es pot enfortir i millorar la seva capacitat per enfrontar futurs desafiaments similars. Per exemple, a l'exposició al fred, el cos es pot adaptar per mantenir una temperatura central constant.

  4. Beneficis per a la salut i el rendiment Amb el temps, la hormesi es pot traduir en una sèrie de beneficis per a la salut i el rendiment. Això pot incloure una resistència més gran, una funció cel·lular millorada, una major eficiència en la reparació del dany, una regulació del metabolisme i una major tolerància a l'estrès.

  5. Manteniment de dosis controlades És important destacar que la hormesi depèn de l'exposició a dosis controlades de l'agent estressant. Dosis excessives d'un agent que normalment indueix a hormesi poden resultar perjudicials en lloc de beneficioses. Per tant, l'equilibri i la regulació són claus per aprofitar els beneficis de la hormesi.


En què es diferencia l'estrès hormètic de l'estrès crònic?


Si bé l'estrès hormètic pot oferir beneficis per a la salut, no passa el mateix amb l'estrès crònic. Els danys de l'estrès crònic (el tipus d'estrès que se sent a causa de dificultats financeres contínues o condicions laborals insostenibles) estan ben establerts.


Quan el teu cos es troba amb una font d'estrès, allibera una allau d'hormones que t'ajuden a reaccionar davant de l'amenaça. Amb fonts d'estrès a curt termini, com la immersió en aigua freda, aquestes hormones poden augmentar els seus subministraments denergia i ajudar el seu cos a reparar els seus teixits. Però els factors estressants crònics i de llarg termini que l'exposen a un excés d'hormones podrien alterar els processos del cos i posar-lo en risc de patir molts problemes de salut, des d'ansietat i depressió fins a malalties cardíaques i problemes digestius.



Hormesi i exposició al fred (oa la calor)


La hormesi mitjançant exposició al fred o calor és el tipus d'estrès hormètic que s'activa quan apliques un xoc fisiològic al teu cos amb aigua freda o un ambient extremadament calent. Per activar aquest factor estressant hormètic, podeu optar per prendre dutxes fredes, nedar en aigua freda, donar-vos una refrescant capbussada en un bany de gel o bé utilitzar una sauna.


Independentment de com triïs exposar-te a la hormesi, un xoc per fred té molts beneficis potencials per a la salut. La investigació científica ha demostrat que la teràpia de fred podria ajudar a:

  1. Reduir la inflamació sistèmica

  2. Millora els símptomes d'ansietat i depressió

  3. Reduir l'estrès i fomentar la relaxació

Quan vols posar-ho en pràctica? O si ja ho fas, en tens algun dubte? Posa't ja en contacte amb nosaltres i comencem a gaudir dels beneficis de posar en pràctica la hormesi.

0 visualizaciones0 comentarios

Comments


Próximos eventos

  • Método Termalista - Taller de iniciación Septiembre 2024
    Método Termalista - Taller de iniciación Septiembre 2024
    sáb, 28 sept
    Finca Es Cabàs - Santa María del Camí
    28 sept 2024, 9:30 – 14:30
    Finca Es Cabàs - Santa María del Camí, Carretera, km 2,4, 07320 Santa Maria del Camí, Illes Balears, España
    Introducción al Método Termalista: historia, fundamentos y beneficios. Sesión de respiración consciente y baño de hielo. En la sección "Agenda" podrás ver la programación completa del evento. No necesitas tener experiencia previa.
bottom of page